×
Menu

BMX

Værd at vide

BMX er en cykelsport, som efterhånden har eksisteret i mange år. Undervejs har BMX cyklen udviklet sig en del, men den har altid været kendetegnet ved et kraftigt stål- eller aluminiums stel og kraftige dæk.

BMX cykel og Mini BMX cykel

BMX cykler fås i forskellige materialer og størrelser, alt efter hvilken sportsgren de skal bruges til. Overordnet kan man opdele BMX i to sportsgrene, som kræver to lidt forskellige typer af cykler: Racing BMX og Freestyle BMX. Herudover er der også efterhånden kommet et stort udvalg af Mini BMX cykler, der hovedsageligt egner sig til tricks, enten i skateparken eller i gaderne, og som ikke kan bruges til racing. Hvor den almindelige BMX cykel har eksisteret i mange år, så er en Mini BMX en forholdsvis ny type, der kan bruges af børn såvel som voksne, og som nogle endda betragter som et samlerobjekt.

BMX butik med forskellige BMX cykler

BMX racing er en cykelsport, hvor man cykler på baner lavet til formålet, inspireret af motocross. Det er en individuel sport, hvor man konkurrerer mod hinanden. Men det er samtidigt en sportsgren, som kan udføres af mennesker i næsten alle aldre, hvilket gør det til en populær familiesport.

BMX cykler lavet til racing, har typisk aluminiums stel og en hjulstørrelse på 20".

BMX cykler til freestyle, kan bruges på flere forskellige måder, bl.a. til Street, Dirt og Flatland. Typen og kvaliteten af stål brugt til stellet kan variere for disse cykler. Mange cykler har stel lavet af chromoly og hi-ten stål. Chromoly er ikke så let som f.eks. aluminium, til gengæld er det meget holdbart, og egner sig generelt godt til cykelstel. Hjulene kan variere i størrelsen, og de findes fra 16" til 20". 16" og 18" hjul passer til børne BMX cykler, mens en hjulstørrelse omkring 20" klart er den mest udbredte blandt voksne riders.

Udviklingen af BMX

Historien om BMX tog sin begyndelse i Californien i starten af 1970’erne. I 1972 kom filmen ”On any Sunday”, en dokumentar om motorcykel sport, der hurtigt blev populær og anerkendt, og som mange mener blev startskuddet til hele BMX bevægelsen. Inspireret af filmen og motocross generelt, begyndte mange børn at bruge deres cykler på jordbaner, og i midten af 1970’erne medførte det, at de første rigtige BMX cykler så dagens lys – cykler, der var designede til at kunne køre på kuperede jordbaner og som var stærkere og mere holdbare end almindelige cykler. Omkring samme tid, begyndte Freestyle BMX at blive populært, en sport hvor det ikke handler om at være hurtigst, men derimod om at lave tricks og udvikle sin teknik. Herefter blev American Bicycle Association skabt og i 1982 blev det første verdensmesterskab i BMX afholdt.

SkatePro
Persondatapolitik Cookies Handelsbetingelser