Våddragter
Næste | |
Side 1 ud af 5 |
Vigtig viden om våddrager
Våddragter sidder tæt ind til kroppen, og er lavet i et strækbart gummimateriale, der hedder neopren. Våddragter er hovedsageligt lavet til at gøre det mere behageligt at gebærde sig i vandet, men de beskytter også huden mod solens stråler samt irritation fra surfboards mm.
Hvordan fungerer våddragter? Man skulle tro, at våddragter var vandtætte, men det er faktisk ikke tilfældet. Derimod lader de et tyndt lag vand trænge ind, og dette tynde lag vand bliver derefter varmet op, og på den måde isoleres kroppen mod køligere temperaturer fra det omgivende vand og fra luften. Våddragtens evne til at isolere og holde på varmen afgøres af neoprenens tykkelse og kvalitet.
Våddragter fås i mange forskellige stilarter med varierende ærmelængder, lynlåse og syninger. Derudover kan du finde våddragter til kvinder, våddragter til mænd og våddragter til børn, og de tager alle sammen højde for specifikke kropsbygninger.
Hvordan vælger jeg den rette våddragt?
Når du skal vælge en våddragt, skal du tage højde for 1) hvilken sportsgren, den skal bruges til, 2) hvilke vejrforhold den skal bruges i og 3) placeringen af lynlåsen. Hvilken type våddragt, du skal bruge, afgøres i høj grad af aktiviteten, men også af vejrforholdene. Temperatur og vejrforhold har stor betydning for, hvilken tykkelse neoprenen skal have. Hvis du dyrker vandsport, hvor der er meget vind, eller hvis du bare skal ud i koldt vand, bør du gå efter en dragt med en tykkelse på 4 mm eller derover. Til disse formål bør du også gå efter en full-body våddragt, og gerne med en hætte til.
Hvis du i højere grad skal bruge den i varmere temperaturer, skal du vælge en våddragt med korte ærmer, en badedragt eller en shorty. En Long John kan også være en god idé, hvis du skal bevæge armene meget. I forhold til lynlåsens placering, bør du vælge brystlynlås til koldere vandtemperaturer og til præstationsorienterede formål. De lukker typisk mindre vand ind end lynlåse, der sidder på forsiden eller bagsiden. Dog er det også sværere at tage en våddragt med brystlynlås på. Når du først har prøvet en våddragt med chest zipper, vil du aldrig bruge andet igen. Og husk også at vælge en våddragt, der passer til dit køn, din højde og din alder (hvis du er barn).
Pas godt på din våddragt
Hvis du sørger for at passe godt på din våddragt, kan du bruge den i mange år. Der er en række simple råd, du kan følge, hvis du gerne vil forlænge holdbarheden af din våddragt. Først og fremmest er det en god idé at være påpasselig, når du tager våddragten af og på. Hvis du trækker for hårdt, belaster du syninger mm.
Dernæst er det en god idé at tænke over, hvordan du opbevarer din våddragt. Husk at du altid skal opbevare den væk fra direkte sollys og høje temperaturer. For at sikre, at dragten tørres på en god måde, bør du tørre den i to etaper, Først skal du hænge den på en plastikbøjle med vrangen ud, og efter noget tid skal du vende den rigtige side ud, og lade dragten tørre færdig.
Du kan finde mere information om, hvordan man vælger den rette våddragt i vores guide til køb af våddragt.