Vinterudsalg
Vinterens End of Season Sale er i gang   -  Brug denne kode WINTER10  -  Klik her
×
Menu

BMX stel

  Filter
Farver
Mærker
Størrelse
Baggaffel-længde (Slammed)
Stel standover højde
BMX disciplin
Forrige
Næste
Side 1 ud af 3

Værd at vide

Hvad er BMX-stel?

Stellet er den største og dyreste komponent på dit BMX-setup. Det har stor betydning for din stil, og for hvordan du kommer til at udvikle dig som BMX'er. Stel til henholdsvis freestyle og race BMX har begge den klassiske diamant-lignende form, men når du kigger på dem, vil du opdage, at stel til race BMX er længere, fordi det giver bedre stabilitet.

Stel til freestyle-cykler skal være holdbare og robuste, så de kan holde til de hårde belastninger, som præger disciplinen. Derfor er de som regel lavet af stål. Race-stel skal derimod helst være så lette som muligt, og derfor er de typisk lavet af aluminium.

Hvilken størrelse skal mit BMX-stel have?

Stel fås i mange forskellige størrelser. I sidste ende er valget helt op til dine personlige præferencer, men som en generel regel gælder det, at jo højere man er, des større stel skal man have.

Stellenes størrelser måles typisk på længden af overrøret (top tube). På freestyle-cykler angives dette mål i tommer. Noget særligt for race BMX-stel er, at hver størrelse har et navn. Den mindste størrelse hedder "Mini", og så går skalaen ellers hele vejen op til "Pro XXXXL".

Udover længden på overrøret, er vinklen på kronrøret (head tube) også af stor betydning for cyklens overordnede geometri. Jo stejlere kronrøret er, desto tættere kommer forhjulet på stellet, hvilket vil betyde, at det er lettere at lave tricks på forhjulet. Er kronrøret derimod mindre stejlt, kommer forhjulet længere væk fra cyklens midte, hvilket gør at cyklen er lettere at styre ved høj hastighed. Hvis du er usikker på, hvad du bør gå efter, kan du altid vælge et stel, hvor vinklen ligger indenfor industristandarden på 74° og 76°, så du får et neutralt udgangspunkt.

Hvad er BMX chainstay?

På BMX-stel betegner chainstay afstanden fra midten af krankboksen til midten af det bagerste hjulnav, når det er installeret helt inde i stellets dropout, dvs så tæt på krankboksen som muligt. Når navet monteres længst inde i stellets dropout, kaldes det for 'slammed', og man behøver naturligvis ikke at slamme hjulet. Længden på stellets chainstay varierer typisk mellem 12 og 14 tommer. På dansk kaldes chainstay også for kædestræbere.

Korte kædestræbere foretrækkes af park- og street-riders, der gerne vil have et mere responsivt setup, så de kan lave tricks. Når man kører race BMX, eller hvis man er en freestyle rider, der har mere fokus på store tricks og høj fart, vil man ofte foretrække at have længere kædestræbere, der gør det lettere at bevare kontrollen over cyklen.

Hvis snakken om kædestræbere har givet dig lyst til en ny kæde, kan du tage et kig på vores udvalg af BMX-kæder.

SkatePro
Persondatapolitik Cookies Handelsbetingelser