×
Menu

Foil / Hydrofoil

Værd at vide

Hvad er en hydrofoil?

Hydrofoils er fantastiske fordi de gør det muligt at flyve ovenpå vandet med minimal modstand og friktion. Foils er designet sådan, at de tvinger vandstrømmen nedad, hvilket skaber en opdrift, der er kraftig nok til, at man kan få foilboardet til at løfte sig over vandoverfladen. Foilen kræver noget ekstra energi for at komme op at flyve, og det kan kan man for eksempel få ved at fange en bølge, ved at bruge en foilwing eller ved at bruge en SUP-paddle. Foils kan bruges til mange forskellige former for surfboards - de mest almindelige er surf-foilboards, kite-foilboards og windsurf-foilboards.

Hydrofoils består af forskellige materialer - aluminium og carbon er de mest almindelige. Aluminium er billigt, men vejer mere end carbon, som til gengæld er dyrere og mere high-end. Nogle foils er også lavet i legeringer eller kompositmaterialer.

Foils består af flere forskellige dele: mast/svær, fuselage, frontwing, backwing og mounting plate. Frontwing er især vigtig i forhold til at skabe det løft, der skal til for at komme op og svæve. Generelt er det sådan, at boardet gerne vil løfte sig opad, hvis man står i en neutral position, og derfor er man nødt til at læne sig fremad på boardet for at udligne denne opdrift. Når man pumper, er man naturligvis nødt til at læne sig endnu mere fremad for at komme op og svæve.

Hvilken størrelse hydrofoil bør jeg vælge?

Foils fås i forskellige størrelser og designs, og disse har direkte indflydelse på, hvilken oplevelse man får på vandet. Mastens højde og frontvingens størrelse er nogle af de vigtigste faktorer, og dem skal du være særligt opmærksom på.

Hvis du er erfaren, bør du gå efter en foil med en høj mast og en lille og smal frontvinge. Dette er en god idé fordi de skaber større opdrift og er lettere at styre. Derudover kræver en foil med en lille frontvinge højere hastighed for at lette.

Hydrofoils med korte master og bredere frontvinger egner sig bedre til begyndere og til mere rolige vindforhold. De giver endnu mere løft, og de er lettere at styre. Korte master er ofte populære hos freestylere, da de reagerer hurtigere og er lette at svinge og håndtere.

Du bør også huske at vælge en foil, der er lavet til den foil-disciplin, du kommer til at dyrke. Nogle hydrofoils er lavet til specifikke foiling discipliner, mens andre er lavet til flere forskellige former for hydrofoiling.

Leder du efter et foilboard, der passer til din disciplin? Så kan du gå på opdagelse i vores udvalg af foilboards til forskellige vandsportsgrene.

SkatePro
Persondatapolitik Cookies Handelsbetingelser