×
Menu

Rensning og smøring af kuglelejer

For at sikre at dine kuglelejer bliver ved med at køre optimalt, er det godt med jævne mellemrum at rense dem for sand, snavs og fugtighed og smøre dem igen. Hermed opnår du at dine kuglelejer bevarer deres hurtighed og samtidig sikrer kuglelejerne en længere levetid.

Husk: Undgå vand og sand! Et kugleleje`s levetid forkortes ekstremt ved kørsel / opbevaring i fugtige omgivelser.

Sådan gør du

Trin 1

Nødvendige remedier: Rengøringsmiddel (Rensebenzin, husholdningssprit eller rensevæske, en vandtæt beholder, en tegnestift, en lille børste og nyt fedt/olie (bestil et komplet sæt).

Tag alle kuglelejerne ud af rulleskøjte-hjulene. Se youtube video med hvordan du får kuglelejer ud af hjul med 6mm spacer og 8mm spacer


Rengør hjul og klinger, hvor kuglelejerne har siddet

Trin 2

Rengør de udvendige sider af kuglelejet, så de er helt frie for snavs.
Undersøg om lejet er af den lukkede eller åbne type. Kun åbne lejer kan vedligeholdes - åbne lejer har et skjold/kappe der kan afmonteres en/begge sider af kuglelejet.


Udvendig rengøring af kuglelejet

Trin 3

Fjern beskyttelses-kappe fra kuglelejerne med hjælp af knappenålen (ikke alle kuglelejer har beskyttelses-kappe).
På mange kuglelejer benyttes desuden en låsering. Denne låsering skal fjernes med knappenålen før kappen fjernes.
Rengør kapper og låseringe.


Kappe (uden låsering) fjernes fra kugleleje med knappenål

Trin 4

Læg kuglelejerne i beholder med rengøringsvæsken. Rengør kuglelejer grundigt med børste, samt ved at ryste beholderen i nogle få minutter.


Kuglelejer rengøres med børste, børst altid indefra og ud.

Trin 5

Fjern kuglelejer fra beholder og fjern rensevæske ved at spinne kuglelejerne og blæs dem tørre (helst med med trykluft). Læg de rengjordte kuglelejer på et stykke rent stof eller køkkenrulle.


Kuglelejer er netop taget op af beholder med rensevæske.

Trin 6

Test om rengøringsprocessen er vellykket. Hold om kuglejet på den inderste ring, og giv den yderste ring et let spin. Hvis kuglelejet ikke drejer frit og/eller der kommer en tydelig knasende lyd er det ikke renset ordentligt. Så skal du gentage renseproceduren med nyt (eller filteret) rensevæske. For meget snavsede kuglelejer kan det være nødvendigt at gentage rensningen 2-3 gange


Test om kuglelejet er renset godt nok, ved at spinne det som vist

Trin 7

Læg kuglelejerne på et stykke rent stof eller køkkenrulle. Olie eller fedt kan nu lægges i kuglelejerne. Tilsæt 1-2 dråber olie (ikke mere, da det kun tiltrækker snavs) eller ca. 3mm fedt fordelt i kuglelejet.
Fordel derefter smøremidlet rundt i kuglelejet, ved at spinne kuglelejet (gøres mest optimalt ved at sætte kuglelejet på en boremaskine)


Nyt olie lægges i kuglelejerne

Trin 8

Til sidst monteres kapper (og evt. låseskiver) igen. Hvis du renser dine kuglelejer jævnligt, så er det ikke nødvendigt at montere kapperne igen, placer blot den åbne side inderst i hjulet.

Smør et meget tyndt lag olie på alle ydre metal-dele af kuglelejerne, så forbygger du rust.

Monter til sidst kuglelejerne i hjulene og rulleskøjter igen.


Kapper monteres igen på kuglelejer

Efter rensning og smøring

Efter rensning og smøring af kuglelejer skal du være opmærksom på at du sandsynligvis skal køre et par km. før smøremidlet har fordelt sig fuldstændigt i lejet, og dermed indtil kuglelejet kører optimalt.

Relaterede produkter

SkatePro