Vinterudsalg
Vinterens End of Season Sale er i gang   -  Brug denne kode WINTER10  -  Klik her
×
Menu

Rensning og smøring af kuglelejer

For at sikre at dine kuglelejer har optimal ydeevne, er det en rigtig god idé, at rense og smøre kuglelejerne med jævne mellemrum. Det vil bevare holdbarheden og levetiden af dine kuglelejer og sikrer dig optimal hastighed fra netop dine kuglelejer.

Bemærk: Undgå altid vand og sand!

Kuglelejernes levetid bliver væsentligt forkortet, hvis de bliver brugt/opbevaret i fugtige omgivelser.

Sådan renser og smører du dine kuglelejer på rulleskøjter, skateboard og løbehjul

Trin 1

Nødvendigt værktøj: Rengøringsmiddel (Rensebenzin, husholdningssprit eller rensevæske, en vandtæt beholder, en tegnestift, en lille børste og nyt fedt/olie.

Tag alle kuglelejerne ud af hjulet du sidder med. Se YouTube-videoen i toppen af siden, der viser hvordan du fjerner kuglelejerne fra hjulet. Demonstrationen er udført på et par rulleskøjter, men det er samme princip på skateboards og løbehjul.


Rengør hjul og klinger, hvor kuglelejerne har siddet

Trin 2

Brug en børste til at rengøre alle områder udenfor kuglelejerne, så kuglelejerne er helt frie for skidt. Der findes to typer kuglelejer, åbne og lukkede. Åbne kuglelejer er lettere at vedligeholde imens lukkede kan blive vedligeholdt ved forsigtigt at fjerne kappen.


Udvendig rengøring af kuglelejet

Trin 3

Hvis dine kuglelejer er forseglede, kan du fjerne forseglingen med en knappenål. På nogle lukkede kuglelejer med metalkappe, er der en lille C-clip lukkering, der holder dem på plads. Denne C-clip skal afmonteres med en knappenål før skjoldet kan fjernes.
Husk også at rengøre forseglingerne og C-clip ringene, hvis de er med.


Kappe (uden låsering) fjernes fra kugleleje med knappenål

Trin 4

Læg kuglelejerne i en beholder med rengøringsvæsken, og ryst beholderen i et par minutter. Dette vil opløse det skidt, der skulle have hobet sig op i kuglelejerne.


Kuglelejer rengøres med børste. Børst altid indefra og ud

Trin 5

Fjern kuglelejerne fra beholderen og fjern det overskydende rensevæske ved at spinne kuglelejerne. En anden god måde at fjerne overskydende rensevæske, er ved at bruge en luftkompresser til at blæse væsken ud. Placér de rene kuglelejer på et stykke rent stof eller køkkenrulle og lad dem tørre.


Kuglelejer er netop taget op af beholder med rensevæske

Trin 6

Test om rengøringsprocessen er vellykket ved at holde om kuglelejet på den inderste ring. Giv nu den yderste ring et let spin. Hvis kuglelejet ikke drejer frit og/eller der kommer en tydelig knasende lyd, er det ikke renset ordentligt. Her er det nødvendigt at gentage renseproceduren med nyt (eller filteret) rensevæske. Til meget snavsede kuglelejer, kan det være nødvendigt at gentage renseproceduren 2-3 gange.


Test om kuglelejet er renset godt nok, ved at spinne det som vist

Trin 7

Læg dine helt rene kuglelejer på et stykke rent stof eller køkkenrulle. Nu er kuglelejerne klar til at få olie eller fedt. Brug 1-2 dråber olie (ikke mere, da det kun tiltrækker snavs) eller ca. 3mm fedt fordelt i kuglelejet.
Fordel derefter smøremidlet rundt i kuglelejet ved at spinne kuglelejet. Du kan bl.a. gøre dette ved at sætte kuglelejet fast på en boremaskine.


Nyt olie lægges i kuglelejerne

Trin 8

Til sidst kan du igen montere kapperne (og evt. låseskiver) på kuglelejet og indsætte dem i hjulene tilhørende dine rulleskøjter, dit skateboard eller dit løbehjul.


Kapper monteres igen på kuglelejerne

Efter rensning og smøring

Efter rensning og smøring af kuglelejerne skal du være opmærksom på, at du sandsynligvis skal køre et par km., før smøremidlet har fordelt sig i lejerne og det vil derfor tage lidt tid før kuglelejerne kører optimalt.

Relaterede produkter

SkatePro
Persondatapolitik Cookies Handelsbetingelser