×
Menu

Guide til køb af hockeystav

Når du skal købe en ny ishockeystav eller rullehockeystav, er det vigtigt, at du vælger en, som passer til dit niveau, din højde og din spillestil. Hockeystave findes både i træ og kompositmaterialer og med forskellig flex. I denne guide hjælper vi dig med at finde den rigtige stav.

Hockeystaven er som en naturlig forlængelse af din arm, når du spiller ishockey, rullehockey eller street hockey. Derfor er det vigtigt, at du ikke bare køber den første og bedste stav, du finder. Flere faktorer gør sig gældende, når du skal finde en, som passer lige præcis til dig og dit behov. Det vigtigste er, at du gør dig overvejelser omkring materiale, fleksibilitet, din højde i forhold til staven, og om du fører pucken til venstre eller højre.

Stav til ishockey eller rullehockey?

Metoden for, hvordan du finder den rigtige størrelse stav, er den samme, uanset om du spiller ishockey eller rullehockey. Dog kan du ikke anvende den samme stav til både ishockey og rullehockey. Nogle stave er bedre egnet til at spille enten den ene eller anden form for hockey. Traditionelt set er træ bedre til rullehockey, fordi de holder bedre og er tungere. Man kan dog sagtens bruge stave lavet af både træ og kompositmateriale. Men køber du en ishockeystav og bruger den til rullehockey, bliver bladets levetid kraftigt forringet på grund af den hurtigere slitage af bladet.

Skafttype - træ eller komposit

Ishockeystave og rullehockeystave er enten lavet af træ eller af kompositmaterialer. Komposit betyder, at det er sammensat af flere forskellige slags materialer.

 • Stave med træskaft er billigst, men når bladet er slidt, skal hele staven skiftes. Træskafter er som regel også stivere og tungere end dem lavet af kompositmaterialer.
 • På skafter af kompositte materialer (aluminium, grafit, kulfiber, kevlar eller titanium), kan du skifte selve bladet uden at skifte hele staven. Prisen er dog noget dyrere end træstave, til gengæld er de mere holdbare og lettere i vægt.

Ishockey eller rullehockey?

Nogle stave er bedst egnet til ishockey, mens andre stave er lavet til rullehockey. Køber du en ishockeystav og bruger den til streethockey, bliver bladets levetid kraftigt forringet på grund af den hurtigere slidtage af træbladet.

Længde - find din stavlængde

Længden af staven måles uden bladet. I nedenstående afsnit (Størrelse) kan du se, hvilke standardmål der findes.

Find din stavlængde ved hjælp af disse to trin:

 1. Hold armen ned langs kroppen, og tag enden af staven i hånden med skøjterne på. Bøj en anelse i albueleddet, mens du holder armen ind til kroppen. Hvis spidsen af bladet peger en smule opad, passer længden.
 1. Hold så staven lodret ind til brystkassen, så bladet er nede på gulvet, og den anden ende peger op mod hagen.
  • Med skøjter på: Enden af staven må højst gå op til hagen.
  • Uden skøjter på: Enden af staven må højst gå op til næsetippen.

Kort vs. lang hockeystav

En kort hockeystav giver bedre kontrol, mens en længere stav giver mulighed for hårdere skud og større rækkevidde. Mange angrebsspillere foretrækker derfor ofte en kortere stav, mens mange forsvarsspillere foretrækker en lidt længere stav.

Tip: Har du fundet en hockeystav med træskaft, som er for lang, kan du save et lille stykke af den øverste ende, så længden passer.

Størrelse

Der findes både seniorstave og juniorstave.

 • Seniorstave er lavet til voksne spillere, som kan håndtere en stav, som er stivere, har et større blad, er tungere og længere. Gennemsnitligt har de en længde på 140-158 cm (længden af selve skaftet uden bladet).
 • Juniorstave er tyndere og mindre for at give mindre vægt og mere fleksibilitet. Juniorstave har gennemsnitligt en længde på 116-138 cm (længden af selve skaftet uden bladet).

Flex - stavens fleksibilitet og stivhed

Hockeystavens flex betegner, hvor fleksibel eller hvor stiv staven er. Den er afgørende for, hvor meget kontrol du får over pucken, og hvor meget styrke du får bag dit skud. For flex gælder det, at:

 • jo lavere flextallet er, jo mere fleksibel er staven.
 • jo højere flextallet er, jo mere stiv er staven.

Ofte angives flexen fra medium flex (85) og op til ekstra flex (op til 110). Med højere flex får du desuden en tungere hockeystav, som giver dig mere kraft bag dit skud.

 • Begyndere anbefales en hockeystav med medium flex for at få mere føling med staven. Bliver staven for stiv med en høj flex, mister du føling med pucken.
 • Større og stærkere spillere anbefales en hockeystav med høj flex for at kunne udnytte stavens hårdhed til større slagstyrke.

Holder du hockeystaven til venstre eller højre?

Hockeystave har enten betegnelsen L eller R:

 • L - For hockeyspillere med blad på venstre side af kroppen.
 • R - For hockeyspillere med blad på højre side af kroppen.

Om du er venstre- eller højrehåndet har ikke betydning for, hvorvidt du skal vælge en venstre (L) eller højre (R) stav. Venstre og højre henviser her til hvilken side af kroppen, du primært fører pucken, når du spiller.

For at være sikker kan du tage fat om staven med begge hænder og stille dig, som du normalt ville gøre, hvis du skulle skyde til pucken.

 • Vælg venstre (L), hvis du fører pucken i venstre side, holder højre hånd øverst på staven og venstre hånd tættest på bladet.
 • Vælg højre (R), hvis du fører pucken i højre side, holder venstre hånd øverst på staven og har højre hånd tættest på bladet.

Hockeyblad

Bladet for enden af hockeystaven er som regel lavet af træ og til tider forstærket med andre materialer såsom plast, glasfiber eller kulfiber. Blade specielt til rullehockey er oftest lavet af et blandingsprodukt af træ/plast/glasfiber.

Se vores udvalg af stave til ishockey og rullehockey.

SkatePro
Persondatapolitik Cookies Handelsbetingelser