×
MENU

Køb af langrendsski

Denne guide til køb af langrendsski forklarer forskellen på de 3 forskellige slags langrend og hvad du skal kigge efter når du vælger udstyr til langrend.

Når du skal købe nye eller dine første langrendsski, er der flere ting du skal overveje. Først og fremmest bør skiene passe til din langrend stil. Der er stor forskel på langrendsski til fjeld (skiløb udenfor spor) og til løb (f.eks Vasaloppet).

Langrendsski - Hvad skal du kigge efter?

Det er afgørende når du køber langrendsski, at du ser på skiens størrelse, vægt og graden af ​​spænd, så du finder en ski, som matcher din krop samt din langrend stil. Det er vigtigt, at dine ski matcher din vægt, set i forhold til skiens længde. Udover det, afhænger skiens vægt også af din langrend stil: Hvis du f.eks. har brug for en ski til løb, bør det være letvægtsski.

Langrend - De 3 typer

Generelt findes der tre typer ski til langrend.

Klassisk Langrend

Klassisk langrend er typisk skiløb i præparerede spor, og er designet til høj fart med et let og smalt design. Derfor er det særligt vigtigt at vælge et par ski med det rigtige spænd, så du opnår optimal fart og fraspark. Klassiske langrendsski er de mest almindelige ski til langrend og bruges ofte i løb, såsom Vasaloppet.

Hvis du køber et par langrendsski med et alt for hårdt spænd, vil du ikke være i stand til at trykke skiene ned og fæstezonen vil dermed ikke komme i kontakt med sneen, hvilket resulterer i et glid bagud.

Til sammenligning: Hvis du køber langrendsski med et svagt spænd, vil du opleve det modsatte. Du vil få et fantastisk greb, men du vil opleve et dårligt glid, fordi skiens fæstezone højst sandsynligt vil blive presset for meget og konstant ned i sneen. Dette understreger vigtigheden af ​​at finde en langrendsski med det rigtige spænd.

Vi anbefaler dig at vælge en klassisk langrendsski, som er omkring 20 - 25 cm højere end dig selv.

LangrendSski til SKATE

Langrendsski til skate kan defineres ud fra deres lange glidezone. Denne form for langrend er kendt for et langt glid og begrænset greb. Langrendsski til skate leveres også med et hårdt spænd og et kortere skidesign, set i forhold til klassiske langrendsski. Derfor er det igen vigtigt at vælge det rigtige spænd, for at få en optimal oplevelse.

Skate langrend stilen kan sammenlignes med følelsen af at stå på rulleskøjter.

Vi anbefaler dig at vælge en skate langrendsski, som er omkring 10 - 15 cm højere end dig selv.

Langrendsski til Fjeld

Langrendsski til fjeld er skabt med et bredt skidesign, hvilket gør dem optimale til langrend udenfor sporene. På grund af dette, er fjeld langrendsski egnet til både blødt og hårdt/iset sne.

Det bredere skidesign sikrer, at du ikke vil falde ned igennem sneen, da din kropsvægt er fordelt på et større areal. På nogle fjeld langrendsski kan der monteres skind, for at forhindre dig i et baglæns glid. Derudover er fjeld langrendsski ofte designet med stålkanter, som giver et godt kantgreb i iset sne.

Ligesom med de klassiske langrendsski, anbefaler vi dig at vælge en fjeldski, som er omkring 20 cm højere end dig selv.

Klassiske Langrendsski har 3 zoner

Klassiske langrendsski har tre zoner på undersiden af ​​skien. Den midterste zone kaldes en fæstezone og er der, hvor du anvender din fæstevoks. Denne fæstezone gør det muligt for dig at opnå et effektfuldt fraspark, når zonen får greb til sneen. Udover fæstezonen er der bag- og forsiden af skien, som kaldes glidezoner. Disse zoner gør det muligt for dig at opnå glid og fart, ved brug af glidevoks.

Hvis du stadig er i tvivl om hvilke langrendsski du skal vælge, er du velkommen til at kontakte os.

Relaterede produkter