×
MENU

Guide til køb af freeskates

Inden du køber freeskates, bør du gøre op med dig selv, om du vil køre urban eller slalom, da de forskellige typer underlag kræver hver sin type hjul. Du bør ligeledes sørge for, at rulleskøjterne sidder tæt til foden. Læs denne guide og bliv klogere på, hvordan du vælger de bedste freeskates til dig.

Freeskates anvendes til to primære former for skating; urbankørsel og freestyle slalom. Begge skating-former kræver manøvredygtige rulleskøjter; urban på grund af de mange retningsskift, som bymiljøet har at byde på, slalom, da du skal kunne danse med rulleskøjterne på, samtidig med at du kører om kegler.

Hvis man vejer over 100 kg og bare gerne vil have et par rulleskøjter for træningens eller hyggens skyld, er det en god idé at vælge freeskates, da de er designet med en stærk klinge.

Hjul – størrelse og hårdhed

80 mm i diameter er den typiske hjulstørrelse for freeskates, men der findes dog både mindre og større hjul:

  • Større hjul gør det muligt at opnå en højere hastighed, men giver mindre manøvredygtighed.
  • Mindre hjul giver mere manøvredygtighed, men mindre hastighed.

83-86A er den hårdhed, der typisk anvendes til freeskating. Det underlag, du kører på, afgør om du bør køre med bløde eller hårde hjul.

  • Hårdere hjul holder bedre til beton/asfaltl, hvor hjulene presses meget sidevejs ved skarpe sving og høje hastigheder. Med bløde hjul er der en stor risiko for at hjulene brækker.
  • Blødere hjul er velegnede til haller med lakeret trægulv, hvor du får brug for bedre greb, så du undgår at glide.

Kuglelejer

Det er vigtigt, at du behandler dine kuglelejer godt, så dine freeskates altid kører optimalt. Det betyder:

  • Undgå generelt vand og fugt.
  • Undgå sand og skidt.

Kuglelejet sidder inde i hjulet og har stor betydning for, hvordan hjulet drejer rundt. Hos SkatePro opgiver vi normalt kuglelejerne efter ABEC måleskalaen, som definerer kuglelejets præcision.

  • Højere ABEC-tal betyder mindre rullemodstand, så du nemmere kan holde farten og får et bedre rul.

Vi anbefaler, at du køber fra et anerkendt mærke og ikke fokuserer på kun ABEC-tallet. Der er nemlig en række andre faktorer end alene ABEC, som afgør kvaliteten af et kugleleje. Du vil derfor kunne komme ud for, at ABEC-5 kuglelejer præsterer bedre end ABEC-7. For mere detaljeret info om kuglelejer, kan du læse vores guide "Køb af kuglelejer".

Støvler

Freeskate støvler har ofte høj støtte for komfort, men de er ikke lige så komfortable som fitness rulleskøjter. Støvlen er desuden stiv, så rulleskøjterne ikke krøller sammen ved hurtige drejninger. Nogle modeller er varmeformbare, så du kan forme dem bedre efter din fod. Denne løsning foretrækkes af nogle, mens andre foretrækker at køre dem til.

Spændemekanisme

Det er vigtigt, at dine freeskates kan spændes ordentligt ind, så du får en ordentlig pasform, når du skal lave hurtige sving, tricks og andre teknisk-prægede trin, som kræver meget kontrol. Fordelen ved et lukkesystem med spænder er, at det er hurtigere end snørebånd, og samtidig er det nemmere at finde den samme pasform som sidst igen.

Klinge

Klingen på freeskates er en kraftig aluklinge, som kan klare større pres fra eksempelvis hop og tricks samt en tungere personvægt. Den stærke klinge giver bedre kontrol og en bedre kraftoverførsel, hvilket vil sige, at den energi, du lægger i et tag, bliver udnyttet effektivt til at få dig fremad. Klingen er designet kort i længden, for at det bliver nemmere at manøvrere rulleskøjterne. Af samme grund er der oftest heller ikke monteret en bremse på freeskates, omend enkelte modeller fås med bremse.

På freeskates er det typisk muligt at justere klingen sidevejs mod højre, venstre eller midten. På den måde kan du flytte balancepunktet efter din personlige præference.

Størrelse

For en behagelig og blød kørsel anbefaler vi følgende:

  • Læs størrelsesguiden på de enkelte produktsider.
  • Vælg ca. samme størrelse som din skostørrelse.
  • Sørg for, at rulleskøjterne sidder tæt om foden, så du opnår bedre kontrol.

Sikkerhedsudstyr

Vi anbefaler altid, at du vælger certificeret beskyttelsesudstyr for at få den bedst mulige kvalitet. Derfor finder du hos SkatePro også kun beskyttelsesudstyr, der lever op til EN 1078 standarder. Og så er det meste blevet yderligere testet af skatere. Husk på, at udstyr også kan give mod til at prøve mere, så du hurtigere kan lære nye tricks og andre tekniske trin.

Se vores store udvalg af freeskates

Hvis du stadig sidder inde med tvivl og spørgsmål, så kontakt os endelig.

Relaterede produkter

SkatePro