×
Menu

Guide til køb af speed skates

For at sikre dine speed skates bedst mulig performance bør du være særligt opmærksom på hjulstørrelsen og det miljø, du vil anvende dem i samt sørge for, at støvlen sidder tæt til din fod. Læs denne guide, og lær, hvilke forhold der kan påvirke dine speed rulleskøjters ydeevne, så du bliver i stand til at vælge det helt rigtige par – hvem ved, du ender måske med at skære vigtige sekunder af din tid.

Se denne video, hvor vi giver dig et hurtigt overblik over, hvad du bør vide, inden du køber nye speed skates.

Speed rulleskøjter er optimeret til høj fart og lange distancer. Performance er i højsædet – ikke komfort - og målet er at få maksimal effekt ud af hvert enkelt tag. Speed rulleskøjter kan både anvendes til klubkørsel og konkurrencer såvel som almindelig fitness skating med et ønske om højere fart.

Nederst i denne guide kan du også læse om semi speed skates, som er en fusion af speed skates og fitness inliners.

Speed skate hjul - vælg efter forhold og størrelse

Du bør først og fremmest vælge dine hjul ud fra hjulstørrelse og efter de forhold, du har tænkt dig at bruge hjulene i for at få mest muligt ud af dem. Der findes diverse teknologier og faktorer som vind og temperatur, som spiller en rolle i valget af hjul. Eksempelvis findes der hjul til våde forhold samt indendørs og udendørs brug. Det kan derfor betale sig at sætte sig godt ind i området og læse produktbeskrivelserne på hjemmesiden.

Generelt kendetegner speed skate hjul sig ved følgende:

  • Hjulstørrelsen er typisk mellem 90-125 mm – det gør det lettere for dig at holde en høj fart, og du får mere retningsstabile rulleskøjter.
  • Profilen er spids – det mindsker friktionen, så du bedre kan holde farten.
  • Hjulenes hårdhed ligger i den høje ende af skalaen; 82-86A. Hårde hjul skaber mindre friktion og giver en bedre fart. Husk at læse beskrivelsen på de enkelte produktsider, da der findes flere slags durometer-skalaer.
  • Jo højere prisen er, jo bedre kvalitet og performance får du.

Kuglelejer

Kuglelejet, som sidder inde i hjulet, har stor betydning for hjulets rullemodstand og dermed evne til at dreje. Der er forskellige standarder for, hvordan rullemodstanden måles. Hos SkatePro opgiver vi normalt kuglelejerne efter ABEC og ILQ måleskalaen, som definerer kuglelejets præcision. Fælles for alle kuglelejer er, at:

Jo højere ABEC/ILQ tal, jo mindre rullemodstand. Det betyder, at du nemmere kan holde farten og således opnå bedre tider.

Åbne kuglelejer - vedligehold dem godt

De fleste inline speed skates fås med åbne kuglelejer, som minimerer rullemodstanden, så du opnår et bedre rul og højere fart. Da der nemmere kan trænge snavs ind i åbne kuglelejer, er det vigtigt, at du vedligeholder kuglelejerne ekstra godt - særligt hvis du kører i vand og sand.

Støvler

Støvlerne på inline speed skates er optimeret til high performance. Derfor er de designet meget lette, og der følger normalt heller ikke en bremse med, som kan være i vejen. Herudover er de designet med:

  • Lav cuff for maksimal effekt af tag og teknikker
  • Stiv støvle for maksimal kraftoverførsel
  • Stram pasform for bedre kontrol

Generelt er støvlerne fremstillet af kvalitetsmaterialer – nogle endda af karbon, som er ekstra stift. Vælger du støvler af karbon, kan de varmeformes efter din fod, hvis du ønsker det.

Størrelse

Vi anbefaler følgende:

  • Vælg det samme som din skostørrelse, da støvlerne skal sidde stramt, så du får mere kontrol.
  • Læs størrelsesguiden på de enkelte produktsider for at vide mere om den specifikke model.

Det er vigtigt at huske på, at performance er i højsædet, når det gælder støvlen på speed skates - ikke komfort. Jo tættere støvlen sidder, jo mere kontrol opnår du, og jo mere får du ud af dine tag.

Klinge

Speed skates er kendetegnet ved at have en let klinge og et lavt tyngdepunkt, som giver dig bedre kontrol til at øve teknikker. Hjulbasen er lang for at give mere stabilitet ved høj fart. Nogle klinger har plads til fire hjul, andre tre. Med de fleste klinger kan du skræddersy setuppet til dine præferencer ved at justere klingen i front og bag og således dreje den i forhold til din fod. På enkelte mærker er det også muligt at montere pitch og stride kontrol, så du kan tilte klingen og således justere vinkelretningen for en skræddersyet kørestil.

Beskyttelsesudstyr

Beskyttelsesudstyr til speed skating er ofte tyndere og lettere, så du både er sikret mere bevægelighed og kan køre hurtigere. Med de høje hastigheder speed skating har at byde på, er det virkelig vigtigt, at du benytter dig af beskyttelsesudstyr i tilfælde af et fald.

Semi speed skates - fusion af speed og fitness

Hvis du ønsker fart, men gerne vil have komfort og en bremse, skal du vælge semi speed skates, som er en hybrid mellem speed skates og fitness inliners. De bevarer noget af fitness rulleskøjternes komfort, men har større hjul og kan nå højere hastigheder.

Støvlen kan være alt lige fra en typisk fitnessstøvle til en meget lille, kompakt og let støvle som med speed skates. De har bibeholder dog stadig noget af den samme komfort fra fitness rulleskøjter.

Hjulene er typisk mellem 90-125 mm, og du får ofte en bremse bagpå. Nogle modeller, som minder meget om speed rulleskøjterne, har muligvis ikke en bremse, men i det tilfælde vil du oftest kunne tilkøbe en.

Se vores store udvalg af speed skates

Hvis du stadig sidder inde med tvivl og spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.

Relaterede produkter

SkatePro
Persondatapolitik Cookies Handelsbetingelser